בית משפחת אשד – מענית

תכנון שיפוץ והרחבת בית בקיבוץ מענית.

בית המשפחה, כמו בתים רבים בקיבוצים, עבר מספר הרחבות ותוספות בניה.
שינויים אלו במבנה הבית נבעו משינויים באורחות חייה המשפחה הקיבוצית.

בראשית ימי הקיבוץ, הבית היה דירה קטנה עבור זוג ההורים בלבד, כשהילדים גדלו וחיו בבתי הילדים.
בעקבות שינויים חברתיים ואידיאולוגים, הוחלט במוסדות הקיבוצים להפסיק את הלינה המשותפת,
ומכאן נוצר צורך להגדיל ולהרחיב את בתי המשפחות לטובת הוספת חדרי שינה לילדים,
וכן תכנון מחודש וארגון המרחב הציבורי, קרי הסלון, פינת האוכל והמטבח.

הזוג אשד הנם זוג הורים שילדיהם בוגרים ואינם חיים עוד בבית.
השתנות התא המשפחתי, עוררה את הרצון בתכנון מחודש של פנים הבית.
התכנון האדריכלי הגדיל את האזור הציבורי, והוסיף מרפסת חורף צפון-מזרחית.

למרות הבעייתיות של שיפוץ והרחבת מבנה קיים, בקשו בעלי הבית לקבל התחושה כי בית זה תוכנן אך ורק עבורם ולפי מידתם.

אחת הדרישות העיקריות של לקוחותיי הייתה, מניעת פגיעה בצביון השכונה, ושמירת ההומוגניות במראה החזיתות ואופיין, וזאת למרות הגדלת שטח הבית.
העיקרון המנחה לשיפוץ היה ליצור חלל משותף אחד, אך עם זאת להגדיר בתוכו אזורים שונים, כך שכל אזור יכול לתפקד בנפרד, ולא לוקח חלק מהמרחב האווירי של אזור אחר.
תכנון זה התאפשר למרות ובזכות מגבלות הבניה של ההרחבות הקודמות.

בפנים הבית עוצב לפי טעמם האישי המיוחד של בעליו, ויצרנו יחד בית בעל מראה ארץ-ישראלי. פרט וקישוט מעידים על אופיים של בני משפחת אשד.
הבית עוצב בסגנון עכשווי עם רמיזות ים-תיכוניות ואלמנטים מקומיים ארץ-ישראליים. המטבח עיצוב עפ"י המטבח היווני, הריצופים והקרמיקות הן תוצרת מקומית דרוזית וערבית,
מנורות מרוקאיות, אומנות ישראלית וכד'.

קרדיט:
נגרות – נגריית יהודה, איציק טמקין, נטף
צילום – אן וסקמן, טבע הדברים