מה זה חריגות בניה ואיך יוצאים מזה ?
חשבת פעם האם הבית בו אתה גר נבנה כחוק ? האם לא נעשו בו תוספות בנייה ? האם בוצעה סגירת מרפסת או שונו החזיתות ? האם בנית במקרה לפני שנים סככה או פרגולה ללא היתר, או שמע הקמת גדר בינך ובין השכנים…?
כל אלו ועוד הן עברות בנייה, וכולן, ללא יוצא מן הכלל, מחייבות הוצאת היתר בנייה כחוק.
חריגת בנייה מתייחסת לכל סוג של בניה אשר בוצעה ללא קבלת היתר או בניגוד / בסטייה להיתר שניתן. לרוב אנו פוגשים בעברות בינוי כמו תוספת בנייה, הקמת מחסן או חניה מקורה, אך ישנן גם עברות כדוגמת השכרת חלל שלא לפי ייעודו, או פיצול חללים במבנה.
על מנת להפוך חריגת בניה לבניה חוקית, יש לבצע הליך הנקרא לגליזציה או בקשה להיתר בניה מצומצם / בקשה לשימוש חורג. הליך זה מנוהל מול הועדה המקומית לתכנון ובניה, ברשות המקומית בה מצוי הנכס / המגרש. את הבקשה להיתר בניה יכולים לערוך ולהגיש אדריכלית, מהנדס או הנדסאי. כל בקשה נערכת בהתאמה לסוג החריגה ואופייה.
סוגים נפוצים של חריגות בניה :
חריגות הבניה השכיחות ביותר עוסקות בתוספות בנייה והרחבות. כאן מצא את כל סוגי סגירת חללים, הוספת קירוי מעל רחבות מרוצפות, בניית מבנה מחסה ומבני עזר, הפיכת מצללה לסככה מקורה ועוד.
סוג נוסף של עברות בנייה עוסק בחריגה מקווי בניין או גבולות מגרש מותרים, חריגה בגובה המבנה ומידותיו, ובעיקר סטייה בשטחי הבנייה – קרי באחוזי הבניה המותרים על גבי הקרקע, וביחס בין האחוזים המאושרים לבנייה בשטח הנתון לבין סך השטח הבנוי בפועל. על פי רוב חריגות אלו נוצרו במודע בשלב הבנייה, והן הפרה בוטה של חוק התכנון והבנייה.
ישנן חריגות הנחשבות זניחות או קלות כדוגמת שינוי בסוג מדרגות ומיקומן, בניית מעלית ללא היתר, שינוי מיקום או גודלם של פתחים, בניית או פרוק גדר, התקנת אנטנות-צלחות לווין-מפוחי מזגנים ללא היתר ועוד. ברוב המקרים הללו, הוועדות מקלות עם הבקשה, ומאשרות את החריגות הקיימות.
הסוג האחרון של חריגות, הן אלו עוסקות באופן השימוש במבנה. בכוונה היא פיצול דירה, השכרת מחסן כמבנה מגורים, הפעלת עסק באזור שאינו מורשה לכך ועוד. בדרך כלל הוועדות מודעות אליו בעקבות הגשת תלונה על-ידי השכנים או של הפקח.
כפי שציינתי קודם, חריגות שונות מוגשות באופנים שונים לוועדה לתכנון ובנייה. בשל כך מתקבלים היתרי בניה שונים. תוקפו של ההיתר נקבע בהתאם לסוג החריגה
היתר בניה – ניתן ללא מגבלת זמן, ומבטל את כלל חריגות הבנייה הקיימות.
היתר לשימוש חורג מתוכנית – ניתן לתקופה מוגבלת מראש (על פי רוב כשנה).
היתר לשימוש חורג מהיתר קבוע – אינו מוגבל בהכרח לפרק זמן מסוים, אך יכול להיות מותנה בהתחייבות לביצוע שינויים בנכס.
הגשת הבקשה להיתר בניה, תוצג ברוב המקרים בתור תשריט להיתר – גרמושקה.
הגרמושקה תכיל את פרוט זכויות הנכס ובעליו, וכן את אחוזי הבניה המותרים בו וחישוב שטחי הבניה הקיימים בנכס. הגרמושקה תציג את תרשים החלקה – מפה מצבית, אשר נמדדה ונחתמה ע"י מודד מוסמך. בנוסף עורך הבקשה מציג שרטוטים של הנכס ובהם מצוינים השינויים המבוקשים. יושב ראש ומהנדס הוועדה, הם האנשים אשר רשאים לאשר ולחתום על הבקשה להיתר, וכן על מכתב ההיתר עצמו.
לוועדה ישנה האפשרות לבקש אישורים נוספים על מנת להתיר את הבקשה. אישורים ממנהל מקרקעי ישראל, מפיקוד העורף, חברות תקשורת וחשמל, ק.ק.ל, רשות העתיקות ועוד.
מקרים בהם נדרשת הקלת בנייה – נדרש היזם לערוך פרסום של בקשת ההקלה בשלושה עיתונים, ובסביבת הנכס, ואף ליידע את השכנים ובעלי העניין בדבר. כל זאת נעשה לצורך אפשרות הגשת התנגדויות על ידי הציבור וכדומה.
במאמר הבא אפרט מדוע חשוב לקבל היתר לחריגות בניה
לקבלת מידע נוסף בנושא רישוי חריגות בניה, ניתן לפנות אלי ישירות בטלפון 077-7020014
מאמרים נוספים בנושאים דומים :
פרגולה – מצללה או סככה ?
רישוי עסקים
מרחב מוגן – למה זה נחוץ ?
אנרגיה ירוקה – לא רק רווח כספי
* יש לוודא למול פיקוד העורף בדבר שינויים ועדכונים באשר להנחיות למרחבים מוגנים
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון: 050-9847484
או לכתוב אלי ישירות מכאן
2 מחשבות על “חריגות בניה”