האם פרויקטי הנדל"| הם אכן ירוקים ?

האם פרויקטי הנדל"ן הם באמת ירוקים ? בית דירות

מכירים את השכונות החדשות שנבנות ברחבי הארץ, כן, כן אותן שכונות המתהדרות כירוקות ?

בכל עיר ובכל ישוב העובר תנופת בנייה, ישנה לפחות שכונה אחת, אשר בונה ומשווק אותה קבלן-יזם נדל"ן, והיא מוצגת לקהל הפוטנציאלי כשכונה ירוקה.

האם גם אתם חשבתם לרכוש דירה באחד הפרויקטים הקרוב לביתכם ?

האם גם אתם תוהים האם הדירות אכן ירוקות, ובכלל מה הופך אותן לירוקות יותר מפרויקטים אחרים ?

גם אני שואלת את עצמי את אותן שאלות בדיוק.

אז בעצם כיצד ניתן לבחון או להעריך האם הפרויקט הוא ירוק כפי שמצהיר היזם ? ועד כמה ירוק או ירוק ?

אני, כמו רבים מהעוסקים בתחום התכנון האדריכלי, בינוי הערים והבנייה הירוקה, חושבים כי שעדיין ישנו פער גדול בין העיסוק בתחום באופן פעיל, הדיבור על הנושא בתוכניות וערוצי טלוויזיה, רמת המודעות והפתיחות של הסביבה הצרכנית, ייזום ופיתוח תוכניות בינוי ע"י גופי התכנון, ומספר הפרויקטים בפועל הנחשבים ירוקים.

מיכל בריטמן, ראש הוועד המנהל של המועצה לבנייה ירוקה, טוענת כי כמעט אין בנייה ירוקה בפועל וזה צפוי, כי שוק הנדל"ן הוא שוק מורכב הפועל ומגיב באטיות. לטענתה ניתן וצריך לצמצם את הפער על-ידי מתן תמריצים שאת חלקם צריכה ליזום הממשלה.

חשוב לי לציין כי בתחום הבנייה הפרטית ישנם עשרות אם לא מאות בתים הנחשבים כבתים ירוקים, או שיכולים להשתייך לקטגוריה זו, אך מעולם לא נבחנו על פי אמות מידה.

בישראל כיום, המדד לבחינת מידת ה'ירוקות' של המבנה הוא התקן לבנייה ירוקה.

שיטת החישוב או הניקוד בתקן הנה 'שיטת הכוכבים'. בה ניתן כוכב בתמורה לכמות האמצעים הנוספים למבנה, ואופן השימוש בהם, כך שהם תורמים לשיפור התפקוד הסביבתי של המבנה.

נשמע כמו כאב ראש ?

זה אכן כך. אופן החישוב והניקוד אינו זהה לכל אחד מסעיפי התקן. ישנם סעיפים שאינם מזכים כלל בנקודות, ואילו אחרים המזכים בניקוד כפול.

ובעצם… כשחושבים על זה, האדריכל, היזם, מנהל הפרויקט והתקציבאי מתחילים לחשב כיצד "לצבור נקודות" ולחסוך בעלויות, לעל פני התכנון והביצוע.

רישום בית משותף

היכן נקודות התורפה ?

ישנן 3 נקודות תורפה עיקריות במערכת של תכנון וביצוע הפרויקט.

כוחות השוק – כיום לקהל הלקוחות הרוכשים, אין מספיק מודעות באשר לבנייה ירוקה. חוסר זה אינו מייצר דרישה לתכנון וביצוע פרויקטים ירוקים.

עלויות בנייה – חומריי הבנייה ושיטות הבנייה צריכים לעבור הסבה עפ"י הנחיות התקן. פעולות מסוג זה מייקרות את עלות הפרויקט, ולעיתים הופכות אותו ללא כלכלי או לא סחיר.

ידע מקצועי – רוב הקבלנים והפועלים רגילים לשיטות בנייה קונוונציונליות, שאינן נחשבות ירוקות. המחסור בידע טכני מקצועי, ומאידך החוסר רצון ללמוד ולחדש, מגבילים את קצב הפיתוח של תחום זה. חוסר הידע אינו נחלתם הבלעדית של הקבלנים. גם גופי התכנון, המימון, הביטוח, והיזמים חסרים בידע רב.

    למידע נוסף ופרטים, מלא/י את הפרטים בטופס ואחזור אליך בהקדם

    במשרד להגנת הסביבה מודים שגם בקרב הציבור יש חוסר ידע לגבי מהי בנייה ירוקה. המשרד מתכוון להוציא מדריך המפרט מתי פרויקט אכן ראוי להגדרה 'פרויקט ירוק', ומתי מדובר בתרגיל שיווקי של קבלנים המבקשים להעלות את ערך הדירות.

    כמובן שישנם גורמים נוספים רבים המעטים את הגידול בדרישה לבנייה ירוקה.

    אולי אכתוב על זה מאמר…

    תכנון מבנה ירוק

    ואחרי הפתיח הארוך הזה, בואו נחזור לשאלות שאיתן פתחתי את המאמר :

    האם הדירות אכן ירוקות?

    מה הופך אותן לירוקות ביחס לפרויקטים אחרים ?

    כיצד ניתן לבחון או להעריך האם הפרויקט הוא ירוק כפי שמצהיר היזם ?

    כאשר אתם בוחנים פרויקט מגורים חדש, בקשו מהיזם את מירב החומר המצוי בידו, בו ניתן להוכיח כי הפרויקט עומד בקריטריונים של התקן לבנייה ירוקה. כן, אפילו אם מדובר בקריטריונים הבסיסיים ביותר, ובהסמכה הנמוכה ביותר. זה עדיין ירוק, דהוי משהו, אך ירוק.

    ברור כי היזם לא יספק לכם את כל הנתונים הנדרשים, אך אם זה חשוב לכם, אתם זכאים לבקש זאת ממנו. הרי אחרי הכול אתם לקוחות פוטנציאלים.

    בנוסף, בקשו לראות מפרט טכני או רשימת חומריי הבנייה המתוכננת לפרויקט. התקן מגדיר אילו חומרים נחשבים ירוקים, ובאיזה אופן יש להשתמש בהם. טיב החומרים הוא עוד סמן לזיהוי האם המבנה ירוק. יתרה מזו, אופן השימוש בחומרים הוא פרמטר נוסף ודומיננטי לגבי ההסמכה כירוק.

    בדקו האם הושם דגש על בידוד תרמי ואקוסטי, ואם כן, כיצד הוא מיושם ובאילו חומרים.

    האם תוכננו במבנה מערכות לשימוש באנרגיה חלופית או מחזור מים ?

    האם תוכנן מרכז פינוי פסולת מרוכז, הנותן פתרון להפרדת פסולת ולאיסוף נקי ?

    האם חלונות המבנה הם אכן חלונות מבודדים כפי שנדרש בתקן, האם ישנה הפנייה של חזיתות המבנה לטובת זרימת אוויר, וחימום וקירור פסיבי ?

    וישנם עוד ועוד משתנים שיש לבדוק, אך אלו החשובים ביותר, כי הם קובעים את תחושת הנוחות שלכם בחלל, ומכאן גם כמות האנרגיה שתשקיעו בחימום וקירור הדירה.

    מאמרים שונים בנושאים דומים
    בית ירוק – האם זה באמת יותר יקר ?
    האם כדאי לבנות בית ירוק ?
    שיטות וחומרי בניה – בניה מתקדמת
    הגישה הירוקה בתכנון אדריכלי
    הקשר בין חשיבה ירוקה, חינוך ואורח חיים

    אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון: 050-9847484
    או לכתוב אלי ישירות מכאן

    wwww.efratmeiri.co.il

      למידע נוסף ופרטים, מלא/י את הפרטים בטופס ואחזור אליך בהקדם

      אהבתם? שתפו!

      תגובות בפייסבוק

      תגובות בפייסבוק

      התייעצו איתי דילוג לתוכן