הרצון להגדיל את שטח ביתנו טומן בחובו התרגשות רבה, לצד לבטים ותהיות לגבי התהליך. מטרתי בעבודת התכנון והליווי האדריכלי היא להתאים את הציפיות אל התנאים שבשטח, לאחר בדיקה קפדנית של המבנה הקיים וזכויות הבניה, בשילוב הפתרון המעשי והיעיל ביותר, לחיבור תוספת בניה לבית.
אם אתם חושבים להרחיב את הבית הפרטי שלכם, מאמר זה עוסק בנקודות המרכזיות המוצגות בפגישותיי עם לקוחות, ומסביר על התהליך האדריכלי שצפוי לנו בטרם ניגש אל מלאכת הבנייה.
ההבדל שבין שיפוץ לבין תוספת חדר
רוב האנשים לא באמת יודעים מהו ההבדל בין שיפוץ בית לבין הרחבתו על-ידי הוספת חדר או סגירת מרפסת.
יש השואלים אותי: האם חלוקה פנימית של חלל בבית (מה שקרוי 'פיצול חללים'), נחשבת לתוספת חדר?
לעיתים, אנשים פונים אלי בבקשה לשפץ את הבית על-ידי הוספת חדר חיצוני, סגירת מרפסת או ממ"ד, אך אינם בטוחים האם הם מגדילים את שטח הבית.
אני רוצה לעשות קצת סדר בין הדברים:
באשר למקרה הראשון – הרי מדובר בפעולת שיפוץ פנימי שאינה מצריכה את כל הביורוקרטיה של הליך הרישוי. חשוב להדגיש ולחדד כי כל זאת נכון, כל עוד לא מפצלים את הבית לשתי יחידות דיור נפרדות או יותר.
תכנון פנימי, ועיצוב נכון יאפשרו לנו לממש את מטרתנו: ארגון מחדש של הבית.
אחד מן העקרונות הבולטים שמלווים אותי, הוא תכנון נכון לצרכים של לקוחותיי, הן בגילם הנוכחי והן בהגיעם לגיל השלישי. חשוב לזכור כי בית צריך לשרת אותנו נאמנה לאורך שנים ארוכות.
באשר למקרה השני – כאן אנו עוסקים בתהליך המחייב קבלת היתר בנייה כחוק.
תוספת בניה מסוג זה, חייבת להתחשב ולהתייחס לבית הקיים וסביבתו, קרי המגרש הבנוי. בד בבד עם בדיקת התכנות זכויות הבניה.
בדוגמה בה השתמשתי במאמר המתייחס באופן ספציפי לשיפוץ והרחבת בית בקיבוץ, סיפרתי כיצד מערכת החשמל של כלל השכונה, ממוקמת בשטח הנכס. אי לכך, לא יכולנו לבצע כל פעולה נוספת במבנה, עד להסדרת הטיפול בהזזת ארון החשמל הראשי מול הנהלת הקיבוץ.
זוהי כמובן דוגמת קיצון במקום מסוים, אך מטרתה ללמד אותנו על החשיבות של בחינת השטח, המגרש, ובפרט הבית עצמו, וכן על הצורך המהותי ב 'להכין את שיעורי הבית' מבעוד מועד.
בדיקת מצבו הפיזי של הנכס
עיקר עבודתי האדריכלית, היא בנייה פרטית בדגש על מושבים וקיבוצים. אני עוסקת בתכנון וילות ובתים חדשים, לצד שיפוץ והרחבת בתים ישנים.
כפי שכתבתי קדם לכן, כל שיפוץ או תוספת הינם התערבות בבית קיים. לעיתים אפילו בתים ישנים מאוד. לכן לפני שאני מתחילה את שלב התכנון, אני עורכת סריקה בנכס.
מדוע זה חשוב? כיוון שבשונה מפיצול חדר קיים עם תוספת קיר ודלת, המשמעות של הוספת חדר לבית היא שעלינו לחבר את החלק החדש, אל המערכת המבנית הקיימת. תוך שמירה על מראה עיצובי אחיד, ו'חופש משחק' מבני – קונסטרוקטיבי לכל אחד מהחלקים.
תוספת חדר באמצעות בנייה קלה
תחום מומחיות נוסף בו אני עוסקת, הוא אדריכלות בנייה קלה (ידוע גם בשם בנייה מתקדמת).
במקרים רבים של תוספות בניה והרחבות, אני ממליצה ללקוחותיי לבצע את ההרחבה באחת ממגוון שיטות הבנייה המתקדמות שיש, וזאת בשל מספר יתרונות מהותיים שיש לשיטות אלו, בעיקר בפרויקטים של שיפוצים ותוספות בניה
- מהירות הביצוע – מדובר בשיטות בנייה בה החלקים מובאים ומורכבים במקום.
- ניקיון העבודה –שיטות הבניה הקלה מייצרות אתרי בניה עם 'מינימום פסולת' ובכך אפשרות קיום שגרת חיים מלאה וכמעט ונקייה לחלוטין מפסולת בניה.
- משקל הבנייה – זה החלק החשוב ביותר. משקל חומרי הבנייה בשטות בנייה קלה הוא כ-רבע ואף פחות ממשקל הבלוקים ובטון. מדובר בהקלה משמעותית מבחינת עומס על המבנה אליו אנחנו מחברים את המערכת המבנית החדשה.
על הסעיף האחרון אבקש להרחיב מעט יותר:
בין אם מדובר בתוספת חדר לצדו של הבית או בתוספת חדר כקומה חדשה לבית, מומלץ שנקל על המבנה הקיים כמה שיותר.
יהיה מאתגר מעט להיכנס להיבטים הפיזיקליים המפורטים שנוגעים לכך, אך אפשר בהחלט להבין כי לבית הקיים יש משקל ותנודות קבועות אשר חושבו ע"י מהנדס הבניין בעת הקמתו.
כאשר אנחנו מחברים אליו אלמנט מבני, ואין זה משנה אם הוא לצד הבית או עליו, הרי שחשוב שנקל על הבית הקיים, מבחינת משקל כמה שיותר, ושנפחית את מידת ההשפעה על התנודות שלו.
מאפיון ותכנון ועד לביצוע
זהו כבר נושא בפני עצמו. במאמר שלי בנושא תכנון וילות, התייחסתי לשלבי העבודה הצפויים, בין אם מדובר בווילה, הוספת חדר לבית או שיפוץ.
אנסה לתמצת זאת במקצת:
שלב האפיון
שלב האפיון הוא החלק הראשון, בו אתם ואני נפגשים ומבינים יחד מהו החלום שלכם. מה אנחנו רוצים להגשים.
שלב התכנון
אנחנו יודעים מה אנחנו רוצים. עכשיו נתרגם זאת לתכניות מפורטות.
חשוב כי התכנון יהיה פרקטי ופונקציונלי. הבית צריך לשרת אותנו, ולהעניק לנו את הנוחיות המקסימלית.
שלב התקציב
יחד עם התקציבאי, אנחנו בוחנים את התכניות, ובודקים במדויק מה הן ההוצאות הצפויות לנו.
במידה ונגלה כי ישנם רכיבים יקרים החורגים מן התקציב, נפעל למצוא פתרונות חלופיים, כבר במעמד שלב זה.
מדובר בשלב חשוב ביותר, שכן אם נבצע שינויים תקציביים שמשמעותם גם שינויים מבניים לאחר בקשת היתר הבנייה, הרי שנידרש להגיש את הבקשה מחדש.
רישוי ותכניות עבודה
השלבים הבאים בתור הם כאמור הגשת הבקשה לרישוי בעבור היתר הבנייה ועריכת תכניות הבנייה.
את תכניות הבנייה אקביל לבישול:
תכניות העבודה הן המצרכים, כתב הכמויות הוא המתכון, תוכניות הקונסטרוקציה של המהנדס הן כלי הבישול, וכל מה שאנחנו עושים זה לערבב את 'המצרכים' הלא הם חומרי הבנייה ביחד, ולעשות זאת בדיוק לפי ההוראות.
אני מזמינה אתכם להתייעץ איתי
שמי אפרת מאירי, אדריכלית מומחית בתכנון בנייה פרטית בישובים כפריים וקיבוצים.
רוצים לשמוע עוד על תוספת חדר לבית ושימוש בבנייה קלה?
יש לכם שאלה בכל נושא של תכנון ובניה ?
אתם יכולים להתקשר או להשאיר פנייה לקבלת שיחה חוזרת.
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון: 050-9847484
או לכתוב אלי ישירות מכאן