כאשר אני נפגשת עם משפחות לגבי תכנון ביתם החדש או שיפוץ ביתם, מיד עולה השאלה : מה קורה במטבח שלכם ?
תמיד אני שואלת שאלות כמו : כמה ארוחות אתם מבשלים ? האם אתם מבשלים כל יום או רק בסופי שבוע ?
האם אתם נוהגים לאכול יחד את ארוחת הערב, או שכל אחד 'חוטף משהו' ואוכל בנפרד או בסלון ?
והשאלה הכי חשובה היא האם אתם בכלל אוהבים לבשל, ואילו מאכלים אתם מכינים על בסיס קבוע או במיוחד ?
מדוע השאלות הללו חשובות ? כי משפחות רבות אומרות לי שהן רוצות מטבח גדול, עם הרבה אזורי עבודה, והמון חללי אחסון לכל הכלים, מכונת הקפה בר המים, הקופסאות, המזון היבש שקונים בסופרמרקט ועוד תשובות דומות אלו.
במהלך שנות עבודתי, שמתי לב כי המטבח הישראלי גדול באופן ממוצע מהמטבח האירופאי והמטבח האסייתי. לעומתו, המטבח האמריקאי מתוכנן אחרת לגמרי. במטבח האמריקאי יש מטבח עבודה, לא מאוד גדול, ויש מטבח 'תצוגה' בו בעצם מאחרים בני המשפחה את אורחיהם ומקיימים את הארוחות השונות.
אז מה מייחד את המטבח הישראלי ?
כפי שכתבתי קודם, המטבח הישראלי הוא מטבח גדול. יש בו הרבה שטח שיש המיועד לעבודה, אך בפועל הרוב הימים רובו משמש כשטח אחסון ש כלים העומדים בייבוש, של מכשירי חשמל שלא נכנסים לארונות, כל בקבוקי תבלינים, רטבים ושמן זית.
בנוסף, ב-20 השנים האחרונות, משפחות רבות הכניסו למטבח 'אי' במשמש כמשטח עבודה נוסף וגם כפינת אוכל. ברוב הבתים, ה'אי' הוא מקום עליו מניחים חפצים שונים כמו דברי דואר, טלפונים ניידים, הוא משמש למקום מפגש לילדים להכנת שיעורי בית או לקיום שיחות על כוס קפה. האכילה נעשית סביבו, ופינת האוכל המסורתית סביב שולחן משפחתי, מתרחשת בערבי שישי ובאירועים מרכזיים בחיים כדוגמת ימי הולדת משפחתיים, ימי נישואין וחגים.
אז מדוע משפחות רבות, בעיקר בפרויקטים של שיפוץ מתלונות שהמטבח שלהן קטן ?
מקור הסיבה הוא לא בגודלו הפיזי של המטבח, קרי כמה מטרים שטחו, אלא באורח החיים ותרבות הצריכה שלנו. באירופה, המשפחות קונות את המצרכים שלהן בקנייה יומית או שבועית. הם קונות מעט, ובעיקר מזון טרי, המחייב אותן לבשלו בהקדם, ולא לשמור באחסון. כך גם נוהגות לעשות משפחות באסיה. בישראל, תרבות הצריכה היא שונה בתכלית. אנו נוטים לרכוש כמויות גדולות של מזון, בעיקר יבש, ולאחסנו לאורך זמן. אתם בוודאי מכירים את המבצעים של 3 פסטות ב 10 ₪, או 4 פחיות שימורים ב 15 ₪. המטבח שלנו הפך להיות המחסן השני של רשתות המזון, ולכן אנו צריכים יותר שטחי אחסון ומידוף.
כיצד לארגן את המטבח מחדש ?
שאלה למחשבה : אם המטבח שלנו גדול, אז מדוע אנחנו מרגישים שאין לנו מספיק מקום ?
התשובה היא כמובן, שרוב המטבחים הפכו מאזורי עבודה, בישול ואפיה, לאזור בו הכול נמצא.
הפתרון לזה הוא פשוט, אך לא קל. צריך לארגן מחדש, למיין ואף לזרוק את כל מה שאין לנו בו צורך או שימוש.
מה לעשות ?
ראשית, תפתחו את כל הארונות, ותבדקו כמה כלי פלסטיק שאין בהם שימוש יש לכם. כלים כמו קופסאות של גלידה, או מאחזי פלסטיק דומים. תשאירו לכם רק 2-3 קופסאות כאלו, ואת השאר תעבירו למחזור.
שנית, תפתחו את המגרות שלכם, ושימו לב כמה מגבות כלים יש בהן, כמה גלילי ניילון נצמד ורדידי אלומיניום, כמה מגבות ידיים ומגבונים יש. גם עכשיו תשאירו רק 2-3 ואת השאר תאפסנו במקום אחר.
שלישית, תפרידו בים הכלים שאתם משתמשים בהם באופן קבוע על בסיס יום-יומי, ובין אלו שמוציאים אותם רק באירועים מיוחדים. נגיד הסרוויס של סבתא, גביעי זכוכית שקיבלתם לחתונה, סירים גדולים במיוחד שלא משתמשים בהם, טוסטר שלא הופעל מעל לשנה, וואזות וצנצנות ששכחתם ממי קיבלתם וכד'. את כל אלו תמיינו לשתי ערמות
1. להשאיר – לשים בארונות עליונים, במחסן, בבוידעם.
2. למסור לתרומה – ישנם גופים ועמותות רבים שישמחו לקבל מכם את הציוד הזה. אם תרצו רשימה, אשמח לתת לכם.
ודבר אחרון, כמי שהמטבח שלה תמיד מבולגן, תשתדלו להחזיר את הכלים למקום. את התבלינים למתקן שלהם, את המג'ימיקס לתוך הארון. הם לא צריכים להישאר על השיש.
וראו זה פלא, פתאום רואים את השיש.
ועוד עצה על הדרך, תשתדלו לקנות פחות. כאשר אתם קונים פחות, יש לכם יותר שליטה על ההוצאה הכספית שלכם, ואתם גם יודעים בדיוק כמה חבילות חמאה נשארו במקרר.
יש לכם שאלות ?
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון: 050-9847484 או 077-7020014
או לכתוב אלי ישירות מכאן
מאמרים נוספים בנושאי עיצוב מטבחים ועיצוב פנים
5 טיפים לבחירת כסאות לפינת האוכל ולמטבח
מחשבה 1 על “המטבח הישראלי – הגודל לא קובע, אלא הסדר והארגון”